Vasaloppet

I månadsskiftet februari–mars hålls Sveriges mest populära skidlopp, Vasaloppet. Hela veckan samlas tiotusentals amatörer, elitåkare och åskådare i skogarna mellan Sälen och Mora för att delta i något av loppen. Det är en av vintersportens finaste och folkligaste traditioner.

Vasaloppets stolta traditioner fläckas sedan 2009 av att arrangören har valt att bli skyltfönster för oljebolaget Preem, Sveriges näst största utsläppskälla av växthusgaser. Företaget är sedan dess en av loppets ”huvudsponsorer”. En annan är biltillverkaren Volvo.

Enligt de senaste uppgifterna orsakade Preem utsläpp av 52 miljoner ton koldioxid per år medan Volvo stod för 32 miljoner ton.* Siffrorna kan jämföras med hela Sveriges nationella utsläpp som var cirka 44 miljoner ton år 2023.

En beräkning i rapporten Snötjuvarna visar att Preems och Volvos verksamheter orsakar en förlust av 130 respektive 80 kvadratkilometer snötäcke varje år.

Snötäcke på norra halvklotet i maj, 1970–2022. Miljoner kvadratkilometer.

Snö – ett gemensamt ansvar

Förlusten av snötäcke är ett hot mot Vasaloppet och alla andra skidtävlingar, liksom mot hela den industri och besöksnäring som är beroende av snö. Men framför allt är den kanske ett hot mot alla de miljoner människor som njuter av snön till vardags – för skidåkning i spåren, utförsåkning på sportlovet, pulkaåkning med barnen, eller att bara att se på och vara i.

Tillsammans har vi ett gemensamt ansvar att värna om snön, att vara rädd om den. I det ansvaret är det en självklar del att säga nej till företag som driver på klimatförändringen. Inte att göra reklam för dem.

Vasaloppet är sedan 2007 beroende av konstsnö för att kunna genomföras. På det sättet kan loppet överleva några år eller kanske årtionden till. När sedan temperaturen har stigit ytterligare så att inte ens konstsnö kan tillverkas, planerar arrangören att ersätta det ärorika skidloppet med en cykeltävling.

Arrangören gör därmed Vasaloppet till ett stort reklamjippo för två av de företag i Sverige som bidrar mest till klimatförändringen – och till att snötäcket minskar.


* Beräknat enligt livscykelmetod, dvs scope 1–3.

Aktuellt

Fossil reklam

Sex av tio skidåkare vill att Vasaloppet dumpar Preem

I rapporten Snow Angels redovisar vi bland annat en opinionsmätning som visar att 57 procent av de svenskar som åker skidor vill att Vasaloppets arrangör slutar göra reklam för oljebolaget Preem. Rapporten presenteras 21 februari.

Säg ifrån

Skriv på uppropet

Låt Vasaloppet, Skidförbundet och andra arrangörer veta att du inte vill se fossil reklam inom vintersporter!

Åk med mössan

Bär märket

Rädda Vasaloppet!

Det blir allt svårare att genomföra Vasaloppet och andra skidtävlingar eftersom klimatförändringar gör att snön försvinner. Ändå gör Vasaloppet reklam för en av Sveriges största utsläppare.

Anta utmaningen: var med och stoppa Vasaloppets reklam för olja och bensin!

75 procent av utsläppen

Vasaloppet beräknar att utsläppen som tävlingarna orsakar varje år är cirka 7,000 ton koldioxid, huvudsakligen från deltagarnas och åskådarnas transporter till och från loppet. Det motsvarar utsläppen från ett års bilåkning av 5,300 personer, eller ungefär vad Preem orsakar per timme.

Som jämförelse uppskattar vi i rapporten Dirty Snow att Vasaloppets reklam för Preem och Volvo innebär att företagens utsläpp ökar med över 63,000 ton koldioxid per år, nästan tio gånger mer än vad tävlingen i sig orsakar.

Liknande studier som har gjorts för fotboll ger ett lägre resultat som ändå pekar i samma riktning: den fossila reklamen orsakar cirka 75 procent av sportens totala klimatpåverkan.

Vad säger Vasaloppet?

Vasaloppets arrangörer menar att samarbetet med Preem har bidragit till att loppets utsläpp har minskat. Det handlar främst om att bussar med publik och tävlande samt arrangörens egna fordon drivs av biodrivmedel.

Det är bra att arrangörerna arbetar med att minska tävlingarnas utsläpp, men är inte unikt för Vasaloppet. Alla arrangörer av större evenemang i alla sektorer arbetar för att minska sina egna utsläpp. Utan att göra reklam för oljebolag.

Rimligen hade Vasaloppet kunnat köpa biodrivmedel och arrangera gröna busstransporter som alla andra, utan att behöva göra reklam för Preem eller Volvo, ett par av Sveriges största utsläppare av växthusgaser.

Preem och klimatet

Preem är Sveriges största producent och leverantör av fossila bränslen och ägs av den saudiske affärsmannen Mohammed Hussein Al-Amoudi. Företaget äger två raffinaderier i Sverige och verksamheten är att importera råolja som sedan raffineras till olika produkter. Dessa säljs sedan över hela Norden och även till andra länder i norra Europa.

År 2023 producerade Preem 16,5 miljoner kubikmeter diesel, bensin och andra fossila bränslen. Samma år var produktionen av förnybara bränslen knappt 0,4 miljoner kubikmeter, 2,3 procent. Målet för 2024 var att fördubbla den förnybara produktionen till en miljon kbm.

Utsläppen från verksamheten i Sverige uppgick år 2023 till cirka två miljoner ton koldioxid och gjorde företaget till Sveriges näst största utsläppskälla efter SSAB.

Till Preems utsläpp ska dock även räknas sådana som uppstår vid produktion av råoljan och användningen av företagets produkter. Då blir summan 48,3 miljoner ton, mer än de totala utsläppen i Sverige.

Läs mer i New Weather granskar: Preems omställning

Fossilt

Andel förnybara och fossila bränslen producerade av Preem 2023

Artiklar