
Var rädd om snön
Klimatkrisen är inte bara ett framtida problem, den sker just nu. Medeltemperaturen stiger med fler och längre värmeböljor. Havsnivåerna stiger och årstiderna förändras. Glaciärer, istäcken och snötäcken krymper.
För vintersporter har förändringen stor och avgörande påverkan eftersom skidåkning är direkt beroende av snö och kyla. Med stigande temperatur minskar snötäcket. På norra halvklotet minskar snön med 90,600 kvadratkilometer per år i maj, en dubbelt så stor yta som hela Schweiz.
Vintern 2024 upplevde skidorter i Alperna temperaturer över 20°C och vissa har tvingats stänga. Det blir också allt svårare att arrangera tävlingar och lopp – många har ställts in, flyttats eller gjorts kortare på grund av snöbrist. Snökanoner fungerar bara när det är kallt.
Det drabbar naturligtvis ekonomin på skidorter, liksom arrangörer och åkare. Men framför allt drabbar det alla oss som njuter av snö och skidåkning, antingen som åskådare eller åkare. Våra skidspår försvinner och skidorna står mestadels oanvända.
Fossil reklam
Vetenskapen är enig om att den här utveckling beror på människans utsläpp av växthusgaser. När vi använder bensin, diesel och andra fossila bränslen orsakar det utsläpp av koldioxid, vilket gör att jordens temperatur ökar och snön smälter.
Ändå gör många aktörer inom vintersport reklam för företag som förstör snön: oljebolag, flygbolag och biltillverkare. Reklamen gör att företagen säljer mer bränsle, bilar och flygresor – vilket ökar utsläppen och påskyndar snösmältningen.
Ta FIS, det internationella skidförbundet, som exempel. Den reklam som organisationen gör för Audi innebär att biltillverkarens utsläpp ökar med över hundra tusen ton koldioxid per år – lika mycket som hundra tusen längre flygresor. Ett annat, och mer närliggande exempel är Vasaloppet, som gör reklam för oljebolaget Preem och biltillverkaren Volvo
Snö – ett gemensamt ansvar
Alla vi som älskar snö och njuter av den, från tv-soffan, i spåret eller som elitåkare och arrangörer, har ett gemensamt ansvar att förvalta och vara rädda om snön. Det minsta vi kan göra är att ta avstånd från reklam för de företag som driver på klimatförändringen.
Aktuellt
Blir Falun fossilreklamens Calgary?
Den frågan ställer vi och Protect Our Winters i ett öppet brev till ledningen för Falun 2027 – organisationen som ska arrangera nästa skid-VM. Vår förhoppning är att Falun vågar ta ställning mot fossilreklam på samma sätt som Calgary i Kanada gjorde 1988. Ett beslut som i förlängningen ledde till att tobaksreklam för alltid bannlystes från OS och idrotten i stort.
Kommer Falun 2027 att ta den chansen? Eller gräva ned huvudet i sanden och fortsätta med skidsportens ekonomiska fossilberoende, som Vasaloppet?

Säg ifrån
Skriv under uppropet
Låt Vasaloppet, Skidförbundet och andra arrangörer veta att du inte vill se fossil reklam inom vintersporter!
Åk med mössan
Bär knappen
Vem gör reklam för vad?
Alla som har sett reklamen på en professionell skidtävling förstår att sponsring är ett moras av reklamkontrakt. Åkare har egna sponsorer, laget har andra, förbundet, arenan och tävlingsarrangörerna har ytterligare andra och i slutänden är den stackars åkaren fullklistrad med logotyper för olika företag. Här är några exempel på vilken fossil reklam som sprids av centrala förbund och arrangörer.
Vinter-OS i Italien 2026: Oljebolaget ENI och energiföretaget Enel
Internationella skidskytteförbundet: BMW
Svenska skidskytteförbundet: VW
Internationella skid- och skateboardförbundet: Audi
Vasaloppet: Oljebolaget Preem och Volvo
Svenska längdlandslaget: Ford och Scania