
Stockholm inför förbud mot fossil reklam
Stockholms stad meddelade idag att den har som mål att införa ett förbud mot fossil reklam, sponsring och andra samarbeten som driver användningen av fossila bränslen. Utformningen av ett sådant förbud ska utredas under 2023.
Stockholms stad meddelade idag att den har som mål att införa ett förbud mot fossil reklam, sponsring och andra samarbeten som driver användningen av fossila bränslen. Utformningen av ett sådant förbud ska utredas under 2023.
New Weather Sverige har tillsammans med Greenpeace kämpat för detta i mer än ett år. I oktober 2021 publicerade vi en gemensam debattartikel i Aftonbladet där vi krävde att Stockholm skulle vidta åtgärder för ett fossilreklamförbud inför Sthlm+50-konferensen. Vid den tiden fanns en högermajoritet i stadshuset, där även miljöpartiet ingick och det blev inget beslut.
Efter valet i september 2022 har situationen förändrats och den rödgröna majoriteten (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet), har tagit ställning för att ställa sig bakom ett fossilreklamförbud i Stockholm. Beslutet ingår i stadens budget för 2023.
Det formella beslutet lyder: “Kommunstyrelsen ska tillsammans med Stockholms Stadshus AB utreda, i syfte att införa, förbud mot reklam, sponsring och andra samarbeten som driver fossilbränsleanvändning.”
Stockholms Stadshus AB består av alla de bolag som ägs av kommunen, såsom fastighetsbolag, parkeringsplatser, hamnar, skolor, allmännyttor, idrottsanläggningar mm.
I beslutets formulering ingår sponsring, vilket är mycket bra. På presskonferensen förkunnade Åsa Lindhagen, som representerar Miljöpartiet, också att det inte blir fler förhandlingar eller samarbeten med organisationer som avser att öka flygresorna, istället ska Stockholm utropas som destination för tågresande.
Medan det formella beslutet är att genomföra en utredning, säger beslutet tydligt att syftet är att införa ett sådant förbud. Nu måste vi se till att utredningen genomförs på ett opartiskt sätt och att rekommendationerna är tydliga och strikta.
Det finns nu stor chans att Stockholm blir den första staden i Sverige att införa ett fossilt annonsförbud. Kommunfullmäktige i Lund och Örebro är båda på väg att behandla motioner med förslag om förbud mot fossil reklam och vi uppmanar dem nu att ta samma tydliga ställning som Stockholms stad. De har fortfarande chansen att bli först.
Beslutet i Stockholm är ett stort steg framåt och ett ljus i tunneln i ett läge där den blåbruna regeringen avvecklar den nationella miljöpolitiken.
Läs mer om fossil reklam på Badvertising.se
Fossil reklam allt hetare fråga
Det är i våra egna huvuden förändring äger rum. Hur du och jag tänker kring vad som är möjligt att göra. Normförskjutningar som banar väg för ny politik, och vice versa. Politiker som vågar stå upp för obekväma beslut som sedan får medborgarnas förtroende. Trängselskatt och flygskatt till exempel.
Hur ironiskt är det att två av Vasaloppets stora sponsorer är Preem och Volvo? Bild: Vasaloppet.se
Det är i våra egna huvuden förändring äger rum. Hur du och jag tänker kring vad som är möjligt att göra. Normförskjutningar som banar väg för ny politik, och vice versa. Politiker som vågar stå upp för obekväma beslut som sedan får medborgarnas förtroende. Trängselskatt och flygskatt till exempel.
Just nu pågår en sådan normförskjutning. Det handlar om reklamen. Den som omger oss dagligen på gator och torg, i tunnelbanan och inte minst i sociala medier. Det senaste året har mycket hänt som banar väg för förbud mot fossil reklam. I Amsterdam är det redan verklighet, där har nyligen genomförts ett förbud mot reklam för dieselbilar och lågprisflyg i tunnelbanan. Det är första steget i stadens målsättningen att förbjuda fossil reklam i det offentliga rummet. I Frankrike processas ett lagförslag på ett förbud mot reklam av fossil bränslen, det återfinns i Loi climat et résilience och lades fram av parlamentet i februari.
I Sverige driver ett flertal politiska partier på för liknande förbud. I Göteborg vill den rödgrönrosa oppositionen se ett förbud mot fossil reklam på samtliga kommunala reklamskyltar i staden. MP i Stockholm stad vill undersöka ett förbud av fossil reklam på stadens reklamytor. Det finns också en Socialdemokratisk motion med förslag om att införa och utreda hur ett förbud mot reklam, sponsorskap och andra samarbeten som driver fossilbränsleanvändning i Stockholm. Att DN under våren också tagit fram en policy för fossil reklam är en del i samma trend. ETC har gjort ett tydligt ställningstagande mot fossil reklam redan tidigare.
S-motionen kommer att behandlas i Stockholms kommunfullmäktige i mitten av oktober. Stockholm har nu möjligheten att liksom Amsterdam ta ett skarpt beslut om förbud mot fossil reklam. Det borde av alla inblandade ses som en lågt hängande frukt. I en tid då tipping points inte längre är ett framtidsscenario, utan något som händer här och nu, måste ett minimum vara att reklam för sånt som förstärker klimatkrisen försvinner. Det är inte okej att behöva se vulgär reklam av fossildrivna SUV:ar eller orimligt billiga weekendresor med flyg.
Under hösten kraftsamlar vi tillsammans med andra miljö- och konsumentorganisationer i Europa för att förbud mot fossil reklam på EU-nivå. Men redan nu kan kommuner och regioner gå före. Nu slipas på valmanifest och utfästelser inför 2022. Låt oss där få läsa löften om stopp för fossil reklam i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och hela Sverige.
Volvos bensindrivna elbil
Den som läste Dagens Nyheter idag såg kanske Volvos helsidesannons för den magiska laddhybriden V60 (sidan 3). Vi har tidigare visat hur biltillverkare gör allt för att sudda ut gränsen mellan bensinbilar och elbilar, men den här annonsen tar nog priset.
Den som läste Dagens Nyheter idag såg kanske Volvos helsidesannons för den magiska laddhybriden V60 (sidan 3). Vi har tidigare visat hur biltillverkare gör allt för att sudda ut gränsen mellan bensinbilar och elbilar, men den här annonsen tar nog priset.
Löptexten handlar naturligtvis om el, framtiden och teknik. Att bilen vid normal körning huvudsakligen drivs av bensin nämns inte med ett enda ord och bilens namn, ”Recharge” anknyter till el. Vem som helst kan tro att det handlar om en elbil.
Enligt Volvos egen hemsida förbrukar V60 Recharge 1,9 liter bensin per 100 km och utsläppen av koldioxid är 42 gram per kilometer vid blandad körning (enligt WLTP). I verkligheten är utsläppen dock betydligt högre, cirka 122 gram per kilometer, långt över genomsnittet för nya bilar i Europa.
Allt detta döljer Volvo för läsaren. Där finns inte ett ord om att bilen är beroende av bensin eller har några koldioxidutsläpp. Faktum är att det i bränsledeklarationen längst ner står att bilen bara förbrukar el och inte har några utsläpp alls! ”Inga koldioxidutsläpp under körning.”
New Weather anser att hela annonsen är grovt vilseledande och har anmält den till Konsumentverket och Reklamombudsmannen. Den bryter mot marknadsföringslagen på flera punkter. Brödtexten och rubriken vilseleder läsare att tro att Volvo V60 är en elbil. Dessutom innehåller bränsledeklarationen felaktiga uppgifter och undanhåller väsentlig information.
Därmed är den “otillbörlig” som lagen kallar det. Den strider dessutom mot Konsumentverkets allmänna råd, bland annat eftersom bilannonser måste innehålla uppgifter om bränsleförbrukning och utsläpp av koldioxid samt att bränsledeklarationen ska vara lika stor som det övriga innehållet och vara både lätt att läsa och lätt att förstå.
Vi menar dessutom att Dagens Nyheter har brustit på två sätt. Dels har tidningen brutit mot sin policy att inte ta in annonser för bensinbilar på premiumplats och dels har man enligt lagen ett ansvar för att de annonser som tidningen publicerar inte bryter mot lagen.
Vår gissning är att annonsen blir fälld så det brakar om det och att Volvo, precis som Jeep, skyller på misstag. Vi söker DN:s chefredaktör Peter Wolodarski för en kommentar.
Annonsen för Jeeps "ekologiska" ladd-SUV fälld
I april anmälde vi en annons för Jeep Compass, en laddhybrid som huvudsakligen drivs av bensin. I annonsen påstods det att denna SUV på något konstigt sätt erbjöd “ekologisk mobilitet”. Annonsen fälldes av Reklamombudsmannen.
Den 30 april anmälde New Weather Sverige biltillverkaren Jeeps annons för SUV:en Compass till Konsumentverket och Reklamombudsmannen. Annonsen fanns på bilföretagets hemsida under vintern och våren 2021. Vi ansåg att den var grovt vilseledande.
“Bilen i reklamen, en Compass 4XE, är en SUV som delvis eller i huvudsak drivs av bensin vid genomsnittlig körning. Trots detta är annonsens rubrik ‘Ekologisk mobilitet’. Brödtexten ger inte information om på vilket sätt bilen är ‘ekologisk’ eller att bilen främst eller delvis drivs av fossila bränslen. Den innehåller heller inga uppgifter om utsläpp av koldioxid. Den genomsnittliga konsumenten får intrycket att det handlar om en mycket miljövänlig bil, troligen en bil helt utan utsläpp.”
Reklamombudsmannen beslutade att granska annonsen och begärde en förklaring från annonsören, FCA Sweden, den svenska grenen av bilkoncernen Fiat Chrysler Automobile. Förutom Jeep importerar och säljer bolaget bland annat Alfa Romeo, Fiat, Chrysler, Dodge, Lancia och Maserati.
I sitt svar menade FCA att ordvalet i rubriken var ett fel som hade uppstått “i den automatiserade översättningsprocess som initieras av annonsörens huvudkontor.”
Vilket främmande ord som felaktigt hade översatts till ekologisk framgår inte. FCA förklarar inte heller vad som skulle ha stått istället eller varför ingen på företaget hade upptäckt felet trots att annonsen hade legat på hemsidan länge.
Den 31 maj instämde Reklamombudsmannen i vår uppfattning. Annonsen fälldes med följande motivering: “Reklamombudsmannen finner att reklamen innehåller ett vilseledande miljöpåstående. Den strider därmed mot artiklarna 5 och D1 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.”
Reklamombudsmannen menar vidare att “en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar påståendet ‘Ekologisk mobilitet’, i den aktuella kontexten, som att den marknadsförda bilmodellen är ekologisk. Reklamen innehåller därför ett vilseledande miljöpåstående och strider därmed mot artikel 5 och D1 i ICC:s regler. Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.”
FCA har nu ändrat rubriken på hemsidan till “En ny era av mobilitet”.
Biltillverkarnas marknadsföring av laddhybrider är ibland hårresande i försöken att få dessa fake-elbilar att framstå som elbilar. Vi ska tro att en laddhybrid är en elbil och att alla “laddbara” bilar har mycket låga utsläpp av klimatgaser. På Jeeps hemsida antyder företaget i både bilder och texter att Compass är en elbil. Bland Frågor och svar hittar man exempelvis följande:
“Vilken typ av elbil kommer Jeep Renegade och Compass 4xe att vara?
Jeep Renegade och Compass 4xe kommer att vara en Plug-In Hybrid Electric 4x4 Fordon, utrustad med en bensinmotor, som driver framhjulen, och en elmotor, som driver bakhjulen och förbättrar terrängförmågan.“
Fler anmälningar hänger i luften.
Enligt officiella uppgifter släpper Compass ut 49–55 gram koldioxid per kilometer och staten subventionerar bilen genom en bonus på 12 935 – 16 433 kronor. Hur mycket koldioxid bilen släpper ut vid verklig körning är okänt, men flera rapporter visar att andra laddhybrider släpper ut två till fyra gånger mer i verkligheten än i de officiella siffrorna. Om dessa siffror används skulle köparen istället betala upp till 16 000 kronor högre skatt.