New weather

View Original

Rapport: Flygets klimatplan leder till lika stor klimatpåverkan år 2050 som idag och hotar den biologiska mångfalden på global nivå.

IATA planerar att fördubbla flygandet till 2050 och ställa om till fossilfritt bränsle. Men höghöjdseffekterna låtsas de inte om. I rapporten Pie in the Sky visar vi att flygets klimatpåverkan blir minst lika stor år 2050 som idag och tar en stor del av den globala utsläppsbudgeten.


Inför invigningen av det globala flygets internationella konferens om framtida bränslen,
IATA Aviation Energy Forum, presenterar New Weather Institute en granskning av flygets klimatplan. Analysen visar att flygets klimatpåverkan kommer att vara minst lika stor år 2050 som den är idag och ta upp en stor del av det globala utsläppsutrymmet, trots löften om att flyga ”netto noll” år 2050 och att flyget är “i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål”.

Genom en resolution har IATA och världens flygbolag åtagit sig att ”uppnå nettonoll koldioxidutsläpp till 2050” och planerna marknadsförs nu under rubriken Fly Net Zero” med påståendet att flyget är i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Men i IATA:s åtagande och planer nämns inget om att minska flygets välkända höghöjdseffekter, vilka står för ungefär hälften av flygets klimatpåverkan.

Samtidigt strävar IATA efter att mer än fördubbla flygandet till samma år, så flygets klimatpåverkan kommer att vara minst lika stor 2050 som den är idag, även om koldioxidutsläppen blir “netto noll”. Därmed kommer flyget att ta upp en stor andel av det globala utrymmet för utsläpp som finns under detta århundrade.

Enligt IATA:s planer ska omställningen till 2050 främst ske genom att den globala flygplansflottan går över till biodrivmedel efter 2035. Förbrukningen kommer, enligt IATA, att vara flera tusen gånger större än idag och tre gånger så stor som hela världens nuvarande produktion av flytande biodrivmedel.

Varifrån detta bränsle ska komma framgår inte, men vi kan anta att det handlar om råvaror från skogar och jordbruk. IATA kräver att världens regeringar säkerställer produktionen och bromsar användningen inom andra sektorer. Men alla hållbara bioresurser används redan eller behövs för den biologiska mångfalden. Att ens försöka genomföra planen innebär en stor risk för den globala biologiska mångfalden och FN:s utvecklingsmål

New Weather Institute uppmanar nu FN:s flygorgan ICAO att anta mål som verkligen överensstämmer med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Samtidigt anmäler vi IATA:s kampanj Fly Net Zero och de påståenden som görs i samband med den. Anmälan gäller brott mot internationella handelskammarens (ICC) kod för marknadskommunikation och görs till Reklamombudsmannen i Sverige.

Pressrelease (engelska)

IATA _ International Air Traffic Association
ICAO – International Civil Aviation Organization